2014-03-09

Ilar kaneloien


Konbentzituta gaude noizbait pentsatu duzuela ilarrak plater batean aurki dezakegun barazkirik aspergarriena dela, eta, gure ustez arrazoia daukazuela esan behar dugu. Gaur erregela hau egiaztatzeko gaitasuna daukan salbuespena azalduko dizuegu.

Bai, gure asmoa da frogatzea ilarrak ere dibertigarriak izan ahal dira, nahiz eta bere forma galdu behar izan. Gaur “ilar kaneloien” errezeta azalduko dizuegu. Errezeta hau ezagutzera apuntatzen zarete? Eta, hobetzera?

Prestaketa aurrera eramateko, hurrengo osagaiak erabiliko ditugu (bi pertsonentzako):

6 kaneloi plaka
125 gramo ilar
Arrautza gogortu bat
Atun lata bat
4 antxoa (edo urdaiazpiko iberikoko xerra bat)
Piper lata bat
Baratxuri atal bat
Olioa, 50 ml.
Esnea, 25 ml.
Elur puntura eramandako zuringo bat

Egingo dugun lehena kaneloi plakak prestatzea izango da, eta, hori egiteko fabrikatzailearen instrukzioak jarraituko ditugu (eta hau izan daitezke: irakitea, beratzen jartzea, etab.). Behin prestatuak, gordeko ditugu.

Segidan, ilarrak jarriko ditugu irakitera gatz apur batekin, eta 10 minutuz utziko ditugu irakiten.

Bitartean, gure kaneloiei lagunduko dien saltsa prestatzen dugu, muselina bat (edo nahiago baduzue, maionesa leun bat). Hori egiteko, irabiagailuaren edalontzian jarriko ditugu: baratxuri atala, gatz apur bat, olioa eta esnea, eta dena irabiatuko dugu saltsa trinko bat lortu arte. Azkenean, elur puntura prestatutako zuringoa gehituko dugu eta berriz, ondo nahastuko dugu (leunki eta beti behetik goian).

Ilarrak prestatuta daudenean, xukatuko ditugu eta bol batean ipiniko ditugu sardexka batekin zapaltzeko. Gero, arrautza gogortua, piperra eta antxoak (edo urdaiazpiko xerra) ondo xehatuak gehituko ditugu eta, berriro, guztia ondo nahastuko eta zapalduko dugu sardexka batarekin.

Animo! Gutxi falta zaizue! Benetan, puntu honetara heltzen zaretenean bakarrik kaneloiak betetzea izango da beharrezkoa errezetarekin amaitzeko eta, hori egiteko, koilara bete bat erabiliko duzue ilar nahastea kaneloien plaketan ipintzeko. Kaneloiak erabat bete geratzea, oso garrantzitsua da.

Azkenik, bakarrik platera aurkeztu beharko duzue, eta, hori egiteko, zer iruditzen zaizue gure proposamena? Muselinarekin bexamel baten itxura bilatzen…

Ilar kaneloien


Desberdina eta dibertigarria, ezta?

On egin!

No hay comentarios: