2014-03-23

Errege erroska


Azken Gabonetan, Gironellatik paseatzen genuen bitartean, iragarki batek gure arreta deitzea lortu zuen. Iragarkian, non bakarrik “Errege erroska ikastaroa” irakurri ahal zen, oraindik erakargarriagoa iruditu zitzaigun kontuan izan genuelako orain duela urte parte bat “Errege erroska” prestatzen saiatu ginela, onargarria zen zerbait lortuz azken emaitza bezala. Azkenik, izenak eman genituen eta gaur, atzerapen “pixkatxo batekin” (eskuzabalak izaten, noski…) bai errezeta, baita azkenean lortu genuen emaitza azalduko dizkizuegu.

Erroska hau dastatu ahal izateko, hurrengo osagaiak beharko ditugu:

Masa ama egiteko:
  • 90 g. irina
  • 50 g. esnea
  • 2 g. legamia freskoa (okineko irina)
Erroska egiteko:
  • 340 g. indar irina
  • 120 g. esnea
  • 10-15 g. legamia freskoa (okineko legamia)
  • 80 g. azukrea
  • 60 g. gurina
  • Limoi bateko birrindura
  • Bi arrautza
  • Kanela adar bat, limoiko edo laranja azala
  • Gatz apur bat

Errezeta hau bere denbora darama, soingaineko atsedenentzat bere faseen artean. Masa ama eginez hasiko gara. Horretarako lehen aipatu ditugun hiru osagaiak nahastuko ditugu masa liso eta konpaktua lortu arte. Lortzen dugunean, masa atseden hartzen utziko dugu 3 ordu gutxienez, kotoi oihal batekin estalita. Egun bat lehenago egin dezakezue ere, hori bai, masa kotoi oihal batekin estalita hozkailuan gorde behar duzue, eta erabili baino lehen, giro-tenperaturan utziko beharko duzue ordu erdiz.

Denbora hau pasatu eta gero, erroska jarraitzeko aukera izango duzue. Hori egiteko, hurrengo 9 pausoak jarraitu beharko dituzue:

  1. Bol batean osagai lehorrak jarriko dituzue, hau da: irina, limoi bateko birrindura, legamia freskoa, azukrea eta masa ama (hau imurtxietara gehituko dugu).
  2. Osagai lehorrak nahastuko dituzue eta haiekin sumendi bat egingo duzue. Kraterrean gehituko dituzue: arrautzak eta esnea (oso astiro, seguruena guztia erabiltzea beharrezkoa ez delako izango), eta eskuz ondo oratuko duzue 10 minutuz.


  • Gurina imurtxietara gehituko duzue eta oratzen jarraituko duzue gurina erabat osatu arte.
  • Masa kotoi oihal batekin estaliko duzue eta, ordu bat eta erdiz deskantsatzen utziko dugu.
  • Berriro oratzea eta, amaitzerakoan 10 minutuz atseden hartzea utzi, kotoi oihala batekin estalita.
  • Erroska forma ematea (zuloa erdian utziz) eta garaitutako arrautzarekin margotzea.
  • Masa estaliko dugu kotoi oihal batekin eta ordu eta erdi bat deskantsatzen utziko dugu.
  • Berriro arrautzaz margotzea, izoztutako fruituak banatzea eta azukreaz hautseztatzea.
  • Labea 185 gradutara berotzea. Bero dagoenean, 180 gradutara jaitsiko duzue, goiko eta beheko aireztapena ipiniz, eta erroskoa erdialdeko saretan sartuko duzue. 15 minututan (20 maximoan) erroskoa prestatuta egongo da eta atera ahal izango duzue.


  • Aurten, horrela atera genuen:

    Errege erroska


    Gustatzen zaizue?
    On egin!!

    No hay comentarios: