2019-02-18

Croque Monsieur


Pariseko kafe batengatik zuzenean helduta pasa den XX. mendearen hasieran, gaur esparru honetara ekartzen dugun errezeta gure garaira iritsi da ia aldaketarik gabe. Horretaz gain, “sandwich” bat prestatzeko asmoa izatekotan, errezeta hau zaporetsuen eta errazenen artean dagoela esan dezakegu.

Nahiz eta bere izenaren jatorria ezezaguna izatea, eta hainbat bertsio desberdinak existitu izen berberarekin, “Croque Monsieur”-ko bertsio guztiak haien akabera beti  amankomunean daukate, beti gratinatua izanik. Bagoaz errezeta ezagutzera?

Bi “Croque Monsieur” prestatzeko hurrengo osagaiak erabiliko ditugu:

4 ogi-xerra moldea (multizerealetakoa, normala… zuek aukeratu zuen gustuaren arabera).
2 urdaiazpiko-xerra egosi
2 gazta-xerra
20 g gurina
150 ml esnea
Irina koilaraka bat
Gazta arraspatua (emmental, gruyere, parmatarra, gusturako )
Gatza, piperbeltza eta intxaur muskatua

Hasteko, labea 180 gradutara berotuko dugu, goiko eta beheko beroarekin. Labea berotzen den bitartean, bexamel lodi apur bat prestatuko dugu. Hori egiteko, gurina zartagin batean jarriko dugu eta hura sutara. Gurina urtu denean irina gehituko dugu eta ondo nahastuko dugu ondo prestatzeko. Behin eginda dagoenean, esnea gehituko dugu eta ondo nahastuko dugu bilatutako ehundura lortu arte. Bexamela prest dagoenea, ehotako piperbeltz apur batekin eta intxaur muskatu pixkatxo batekin hautseztatuko dugu, eta guztia ondo nahastuko dugu. Azkenik, erreserbatuko dugu.

Ondoren, ogi-xerrak hartuko ditugu, alde bat bexamelarekin igurtziz. Hori bai, kontuz ibili, ogi xerrak apurtuko direlako bexamel asko ipini ezkero.

Bexamelarekin igurtzitako xerrak ditugunean, haietako bi hartuko ditugu eta bakoitzaren gainean gazta-xerra bat jarriko dugu eta gero, urdaiazpiko xerra gehiago.

Behin ogi-xerrak bexamelarekin igurtzita daudenean, jarriko ditugu gazta-xerra bat eta urdaiazpiko xerra biren gaineko. Eginda dagoenean, urdaiazpikoa estaliko dugu igurtzitako xerra batekin eta goiko ogi-xerrak igurtziko ditugu bexamel ugariarekin. Azkenik gazta arraspatuarekin hautseztatuko ditugu, eta sandwichak labean jarriko ditugu 10 minutuz gutxi gora behera. Azkenik, gainerreko ditugu 3 minutuz, kontu handiz ibiliz janaria ez erretzeko.

Hona hemen emaitza posible bat:

Croque Monsieurko errezeta
Croque Monsieur


Hobe da sandwichek beroak zerbitzatzea, entsalada txiki batekin, patata frijituengatik edo frijitutako juka pixkatxo batekin lagunduta.

Arrakasta ziurtatuta dago, bai askarirako baita afari informaletarako ere.

On egin!

 

No hay comentarios: