Pariseko kafe batengatik zuzenean helduta pasa den XX. mendearen hasieran,
gaur esparru honetara ekartzen dugun errezeta gure garaira iritsi da ia
aldaketarik gabe. Horretaz gain, “sandwich” bat prestatzeko asmoa izatekotan,
errezeta hau zaporetsuen eta errazenen artean dagoela esan dezakegu.
Nahiz eta bere izenaren jatorria ezezaguna izatea, eta hainbat bertsio
desberdinak existitu izen berberarekin, “Croque Monsieur”-ko bertsio guztiak
haien akabera beti amankomunean daukate,
beti gratinatua izanik. Bagoaz errezeta ezagutzera?
Bi “Croque Monsieur” prestatzeko hurrengo osagaiak erabiliko ditugu:
4 ogi-xerra moldea (multizerealetakoa, normala… zuek aukeratu zuen
gustuaren arabera).
2 urdaiazpiko-xerra egosi
2 gazta-xerra
20 g gurina
150 ml esnea
Irina koilaraka bat
Gazta arraspatua (emmental, gruyere, parmatarra, gusturako )
Gatza, piperbeltza eta intxaur muskatua
Hasteko, labea 180 gradutara berotuko dugu, goiko eta beheko beroarekin.
Labea berotzen den bitartean, bexamel lodi apur bat prestatuko dugu. Hori
egiteko, gurina zartagin batean jarriko dugu eta hura sutara. Gurina urtu
denean irina gehituko dugu eta ondo nahastuko dugu ondo prestatzeko. Behin
eginda dagoenean, esnea gehituko dugu eta ondo nahastuko dugu bilatutako
ehundura lortu arte. Bexamela prest dagoenea, ehotako piperbeltz apur batekin eta
intxaur muskatu pixkatxo batekin hautseztatuko dugu, eta guztia ondo nahastuko
dugu. Azkenik, erreserbatuko dugu.
Ondoren, ogi-xerrak hartuko ditugu, alde bat bexamelarekin igurtziz. Hori
bai, kontuz ibili, ogi xerrak apurtuko direlako bexamel asko ipini ezkero.
Bexamelarekin igurtzitako xerrak ditugunean, haietako bi hartuko ditugu eta
bakoitzaren gainean gazta-xerra bat jarriko dugu eta gero, urdaiazpiko xerra
gehiago.
Behin ogi-xerrak bexamelarekin igurtzita daudenean, jarriko ditugu
gazta-xerra bat eta urdaiazpiko xerra biren gaineko. Eginda dagoenean,
urdaiazpikoa estaliko dugu igurtzitako xerra batekin eta goiko ogi-xerrak
igurtziko ditugu bexamel ugariarekin. Azkenik gazta arraspatuarekin
hautseztatuko ditugu, eta sandwichak labean jarriko ditugu 10 minutuz gutxi
gora behera. Azkenik, gainerreko ditugu 3 minutuz, kontu handiz ibiliz janaria
ez erretzeko.
Hona hemen emaitza posible bat:
Croque Monsieur |
Hobe da sandwichek beroak zerbitzatzea, entsalada txiki batekin, patata
frijituengatik edo frijitutako juka pixkatxo batekin lagunduta.
Arrakasta ziurtatuta dago, bai askarirako baita afari informaletarako ere.
On egin!
No hay comentarios:
Publicar un comentario