2018-09-24

Karbonara saltsa


Sarrera berri honekin hainbeste gustatzen zaizkigun bidai gastronomikoekin jarraitzen dugu, eta, horretarako, Italiaraino joango gara gaurko errezetaren bila. Egia esanda, aitortu behar dugu errezeta hau oso berezia dela denborarekin izan dituen mutazioengatik (gure gustura, erabat behargabekoak). Gaur, txoko txiki honetan Karbonara saltsaren errezeta azalduko dizuegu.

Gaur egun jatetxe askok bere kartetan pasta-plateren bat karbonara saltsarekin eskaintzen dituzte, baina sarritan platera jasotzen dugunean, hirugihar zatiekin eta esne-kreman igeriketan dabilen pasta plater batekin topatzen gara. Aukera hau gure gustukoa ez denez, gaur etxean prestatzen dugun bariantearen errezeta azalduko dizuegu, hau da, esne-kremarik gabekoa edo tradizionala.

Pasta Karbonara saltsarekin bi pertsonentzako prestatzeko, hurrengo osagaiak erabiliko ditugu:

200 g pasta (etxekoa, freskoa, lehorra … gustura)
70 g hirugihar
50 g gazta arraspatua (parmatarra edo pecorinoa)
2 arrautza ertainak (pasta 100 g bakoitzagatik, arrautza bat)
Piper beltza (aukerakoa)
Gatza
Olioa

Lehendabizi egingo duguna pasta prestatzea izango da. Horretarako, etxean egindako  pasta zoragarri batengatik gozatzeko asmoa baldin badaukagu, aurreko batean esparru honetan partekatu genuen errezeta erabili ahal duzue. Hala ere, errezeta honetarako nahiago duzuen pasta mota (hau da, freskoa, lehorra, etab.) erabili ahal duzue ere (gogoratu kasu horretan egilearen instrukzioak jarraitzea komenigarria dela). Pasta prest dagoenean, xukatuko dugu eta erreserbatuko dugu.

Pasta egosten den bitartean, hirugiharra moztuko dugu kubo txikietara, jarraian zartagin batean frijituz. Hori eginda dagoenean, paper xurgatzailearen gainean gordeko dugu.

Jarraian, bol handi batean arrautzak botako ditugu eta, segidan, irabiatuko ditugu. Arrautzak bere tamaina tolestu dutenean eta aparra sortzen hasten direnean, hirugiharra eta gazta gehituko ditugu eta berriro guztia nahastuko dugu, Karbonara saltsa ondo osatzeko.

Bukatzeko, Karbonara saltsari pasta gehituko diogu eta dena ondo nahastuko dugu. Azkenik pasta aurkeztea faltako zaigu soilik, honako hau aukera bat izanik:


Etxeko tagliatelle karbonara saltsarekin
Etxeko tagliatelle karbonara saltsarekin

 
Ikusten duzuenez, bertsio tradizionala esne-kremarekin prestatzen den bertsioa baino askoz errazagoa da, osasuntsuagoa eta, batez ere, eutsezinagoa.

On egin!

No hay comentarios: