2018-09-11

Garrantzira patatak


Gastronomikoki bidaiatzeko gure zaletasunarekin jarraituz (eta fisikoki ere, karkarkar),  erabakitzen dugu salto gastronomiko txiki bat Gaztela eta Leongo Autonomia Erkidegora arte egitea, komunitate bat aberatsa kulturan eta gastronomian batez ere. Salto txiki honetarako, plater tradizionaleko errezeta, “Garrantzira patatak”, azalduko dizuegu.

“Garrantzira patatak” plater ideal bat da arrain bati laguntzeko, galdarraztatutako arrautzak edo, guk egin dugun bezala, plater nagusi gisa aurkeztea.

Patatak hauek prestatzeko, hurrengo osagaiak erabiliko ditugu, bi anoentzat:

2 patata handiak
2 arrautza
400 ml salda (bakoitzeko bere gustura)
Ardo zuri baso erdi bat
Baratxuri-atal bat
Irina
Perrexila
Olioa
Gatza
Azafraia (aukerakoa)

Egingo dugun lehena patatak prestatzea izango da, hartarako, patatak ondo zurituko ditugu eta xerretara moztuko ditugu (xerra bakoitza gutxi lodiera zentimetro bat baino gutxiago). Eginda dagoenean arrautzak irabiatuko ditugu katilu batean eta dena erreserbatuko dugu.

Jarrian, zartagin bat jarriko dugu olio ugariekin sutara. Beroa dagoenean, patata-xerra bakoitza hartuko dugu, irinagatik eta irabiatutako arrautzagatik pasatuko dugu eta frijituko ditugu. Azkenik plater batean paper xurgatzailearekin estalitako, olio gehiegikeria kentzeko, patatak erreserbatuko ditugu.

Eginda dagoenean, baratxuri-atala zurituko dugu eta ondo txikituko dugu motrailuan. Behin txikituta, azafraia gehituko dugu ardo basoarekin eta ondo nahastuko dugu.

Hurrengo urratsa zartagin handi bat olio pixka batekin sutara jartzea izango da, beroa dagoenean txikitutako tipulina gehituko dugu eta kristaldu apur bat utziko dugu sutan. Egiten duenean, irin-koilarakada bat gehituko dugu eta ondo sueztituko dugu. Baratxuri-nahastea, azafraia eta ardoa gehituko ditugu eta berriro ere nahastuko dugu. Jarraian patatak jarriko ditugu eta saldaz estaliko ditugu. Azkenik, su ertainetara patatak utziko ditugu prestatuz batzuei 25 minututan zehar (edo patatak samur egon arte).

Zerbitzatzeko, hain erraza patatak plater batean edo katiluan jartzea bezala, egosketako zukuarekin, eta txikitutako perrexilaz hautseztatzea, horrela:


Garrantzira patatak


Ikusten duzue, hau da plater tradizional bat, ezin hobe erraza eta zaporetsua. Animatzen bazarete, hemen gaude zuen iruzkinak entzuteko.

On egin!


No hay comentarios: