Gastronomikoki bidaiatzeko gure zaletasunarekin jarraituz (eta fisikoki
ere, karkarkar), erabakitzen dugu salto
gastronomiko txiki bat Gaztela eta Leongo Autonomia Erkidegora arte egitea, komunitate
bat aberatsa kulturan eta gastronomian batez ere. Salto txiki honetarako, plater
tradizionaleko errezeta, “Garrantzira patatak”, azalduko dizuegu.
“Garrantzira patatak” plater ideal bat da arrain bati laguntzeko,
galdarraztatutako arrautzak edo, guk egin dugun bezala, plater nagusi gisa aurkeztea.
Patatak hauek prestatzeko, hurrengo osagaiak erabiliko ditugu, bi
anoentzat:
2 patata handiak
2 arrautza
400 ml salda (bakoitzeko bere gustura)
Ardo zuri baso erdi bat
Baratxuri-atal bat
Irina
Perrexila
Olioa
Gatza
Azafraia (aukerakoa)
Egingo dugun lehena patatak prestatzea izango da, hartarako, patatak ondo
zurituko ditugu eta xerretara moztuko ditugu (xerra bakoitza gutxi lodiera
zentimetro bat baino gutxiago). Eginda dagoenean arrautzak irabiatuko ditugu
katilu batean eta dena erreserbatuko dugu.
Jarrian, zartagin bat jarriko dugu olio ugariekin sutara. Beroa dagoenean,
patata-xerra bakoitza hartuko dugu, irinagatik eta irabiatutako arrautzagatik
pasatuko dugu eta frijituko ditugu. Azkenik plater batean paper
xurgatzailearekin estalitako, olio gehiegikeria kentzeko, patatak erreserbatuko
ditugu.
Eginda dagoenean, baratxuri-atala zurituko dugu eta ondo txikituko dugu
motrailuan. Behin txikituta, azafraia gehituko dugu ardo basoarekin eta ondo
nahastuko dugu.
Hurrengo urratsa zartagin handi bat olio pixka batekin sutara jartzea
izango da, beroa dagoenean txikitutako tipulina gehituko dugu eta kristaldu
apur bat utziko dugu sutan. Egiten duenean, irin-koilarakada bat gehituko dugu
eta ondo sueztituko dugu. Baratxuri-nahastea, azafraia eta ardoa gehituko ditugu
eta berriro ere nahastuko dugu. Jarraian patatak jarriko ditugu eta saldaz
estaliko ditugu. Azkenik, su ertainetara patatak utziko ditugu prestatuz
batzuei 25 minututan zehar (edo patatak samur egon arte).
Zerbitzatzeko, hain erraza patatak plater batean edo katiluan jartzea
bezala, egosketako zukuarekin, eta txikitutako perrexilaz hautseztatzea,
horrela:
Ikusten duzue, hau da plater tradizional bat, ezin hobe erraza eta
zaporetsua. Animatzen bazarete, hemen gaude zuen iruzkinak entzuteko.
On egin!
No hay comentarios:
Publicar un comentario