Urtarrila jada jan dugu! Eta gainera, oso azkar. Ia konturatu gabe urteko
lehendabiziko hilabetea atzean utzi dugu, egutegiaren hilabeterik hotzenenetariko
batean sartzeko, gure etxeko sofan etzanda egoteko erabat aproposa dena, berogailua
edo tximinia piztu ditugula aprobetxatuz, eta, noski, koilarazko platerak jateko. Hala ere, gure osasuna zaintzea
gustatzen zaigunez gero, momentu honetan sasoi ezin hobean dagoen barazki bat gomendatuko
dizuegu: ilarrak.
Bai, arraroa izan daiteke zuentzat, baina ilarrek bi biltze-data dituzte,
otsailaren amaieran eta udaren hasieran. Nahiz eta, hori bai, ez otsailaren ez
ekainean, ezin du kendu “barazki aspergarriak” ezizena.
Ilarren jatorria Ekialde Ertainean topatu dezakegu, non orain dela 10000
urte agertu ziren, gutxi gorabehera. Gure organismoarentzat onuragarriak diren
ezaugarri pilo dauzkate ilarrak, odolaren zirkulaziorako eta hain beldurgarria
den “Kolesterol txarra” kontrolatzeko batez ere. Hau da, gure bihotzaren
osasunerako aliatu aparta da.
Leka txiki hau, proteina begetaletako, magnesioko, burdinako eta kaltzioko
iturri bat da. Azken finean, energia iturri ona da, gure gorputzeko zelulen
berriztatzerako aukera ona izanik.
Ilarrak sukaldatzeari buruz hitz egiten baldin badugu, egosteko lekadun errazenetarikoen
artean kokatu behar ditugula esan behar dugu, freskoak baldin badira 5
minututan haien irakiten (edo baporetan) mantenduz, prest izango ditugulako, denbora
10 minutukoa izanik izoztuak baldin badira. Hori bai, bi kasuetan, bere kolore
berde berezia mantendu nahi baldin baduzue, uragatik pasatu beharko dituzue prest
daudenean.
Nahiz eta benetan aspergarriak izan (benetan meleka den zapore batengatik),
ilarrak sukaldean aukera sorta ikaragarria aurkezten digute, beste plater baten
osagarri bezala erabili ahal ditugulako, azken emaitza bezala bertutez gainezka
dagoen plater bat lortuz. Hona hemen adibide batzuk:
- “Ilar kaneloien”. Estetikoki antekoak tradizionaletara baina sukalde onenen mereziduna den zaporearekin, eta gainera, oso dibertigarriak dira.
- Eta gure lagunaren eskuaren Glo (“Lagunekin sukaldatzen”), akonpainamendu proposamena dakarkizuegu: “Oilasko prestatua barazkiekin”
No hay comentarios:
Publicar un comentario