Garai hauetan, birziklatze-sukaldaritza garrantzi gehiago hartzen du
egunero, are gehiago plater tradizional bat mantentzeko baliogarria baldin bada.
Gaur aurkezten dizuegun errezetarekin, bi gauzak lortzen ditugu aldi berean,
plater begetariano bat prestatzen dugun bitartean. Gaur gure “Mallorcako Tumbet”-aren
bertsioa aurkezten dizuegu.
Tumbeta Katalunian prestatzen den sanfainarekin, ratatouille frantziarrarekin
edo pisto espainiarrarekin erlazioa dauka. Duela urte asko, baserritarrek
plater hau baratzeko soberakinekin lantzen zuten.
Bi pertsonentzako anoa prestatzeko, hurrengo osagaiak erabiliko ditugu:
2 patata ertainak
Alberjinia ertain bat
Kuiatxo bat
Piper gorri erdia
Tipula erdia
200 ml tomate xehatua
Baratxuri ale bat
Gatza
Olioa
Hasteko, barazkiak xerretara moztuko ditugu (gutxi gora behera, zentimetro
erdiko lodiera izan behar dute) eta gatza pixka bat botako diegu.
Aurreko pausoa eginda dagoenean, zartagin bat jarriko dugu sutara olio kopuru egoki batekin eta, olioa beroa dagoenean, patatak jarriko ditugu frijitzeko.
Frijituak daudenean, patatak katilu batean paper xurgatzailearekin gordeko
ditugu.
Ondoren, eltze batean xaflaz moztutako tipula egostera jarriko dugu ondo
txikituta dagoen baratxuri atal batekin batera. Kolorea aldatu denean,
birrindutako tomatea gehituko dugu gatz pixka batekin, nahasketa su motelera
prestatzen uzten 15 minutuz.
Tomatea prestatzen den bitartean, alberjinia xerrak, kuiatxoa eta piper
gorria frijituko ditugu. Prestatuak daudenean, paper xurgatzailean jarriko
ditugu ere.
Orain, bakarrik platera aurkeztea falta zaigu eta hori egiteko, barazkiak
jarriko ditugu geruzengatik, hau da: patatak oinarri bezala erabiliko ditugu,
gainetik alberjinia, kuiatxoa eta piper gorria kokatuz, amaitzeko dena tomate
saltsa erabiliz koroatuz.
Hau da emaitza posible bat:
Tumbeta har dezakezue horrela, edo labean 5 minutuz ipiniz mahaira jateko
eraman baino lehen.
No hay comentarios:
Publicar un comentario