2011-08-19

Panacota

Onartu behar dut, azkenaldian nire esklaboek (barkatu, jabeek) postregintzan asko hobetzen ari direla... nahiz eta... beno, esango dizuet, nahiz eta oraindik plateren aurkezpena haien ahulgunea izan, azken emaitzak ikustea jada ez nau beldurtzen, meh, meh, meh!!

Oraingo honetan, gozoki italiar guztietatik nagusia egitea aukeratu zuten: “Panacota” (entzun dudanaren arabera, “eltzeko esnegaina” esan nahi du). Oso erraza da, ikusiko duzue:

Lau anoentzat hurrengo osagaiak erabili zituzten:

250 ml. harrotzeko esnegaina.
250 ml. esnea
3 orria gelatina neutroa
90 gr. azukrea

Ezer baino lehen, edalontzi batean esne freskoa banandu behar duzue, gelatina orriak barruan sartzeko.

Gelatina orriak biguntzen diren bitartean, lapiko batean esnegaina, esnea eta azukrea ipiniko dituzue. Segidan lapikoa sutan ipiniko duzue, indar leuna erabiliz. Plater honi usaina eman nahi badiozue (laranja, limoia, kanela, banilla, etab. erabil ditzakezue hau egiteko), hau da momentua.

Beroa dagoenean, usaina emateko erabili duzuen osagaia lapikotik kenduko duzue eta gelatina gehituko duzue. Hori eginda dagoenean, edukia irabiatu behar duzue 2 minutuz, pikorrak saihesteko.

Hori eginda dagoenean, “Panacota” ia prestatuta dago, bakarrik garrantzitsuena faltatzen zaiolako. Eta garrantzitsuena, dudarik gabe, errezetaren zatirik zailena da: hamar orduz atseden hartzea, lehenengo biak hozkailutik kanpo, eta hirugarren ordutik aurrera, hozkailuan ondo mamitzeko. Gauza honengatik ez zarete zertan kezkatu behar, “Panacota”ren zaporea egun batetik bestera hobetzen delako.

Aizue, oraingo honetan, haiek esneari mango baten zukua gehitu zioten eta, esan zuten arabera, postrea biboteak milikatzeko zegoen....


2011-08-07

El Armario jatetxea - Madril

Ez dakit nola egiten duten, baina uztailero jatetxe berri bat aurkitzen dute, orain dela bi urte, “Dolomiti jatetxea” izan zen eta pasaden urtean "La cocina de Plágaro" eta "Restaurante Basarri" izan ziren. Aurten, aukeratutako jatetxea "El armario" izan da, eta Chuecan (Madrilen) kokatuta dago.

Bai, ondo irakurri duzue, “El armario” jatetxea Madrilen dago eta guk Gasteizen bizi gara... pixka bat arraroa da, ezta? Beno gauza da... Nire jabe maiteek Madrilera joan ziren lagunak diren bikote batekin ihesaldi bat egiteko eta noski, leku berezi bat behar zuten afaltzeko... jabeen lagunek “El armario” jatetxea ezagutzen zuten eta gainera asko gustatzen zitzaien, hortaz, arazorik gabe jatetxe hau aukeratu zuten.

Jatetxea Madrileko hiriaren erdialdean dago; San Bartalome kaleko 7garren zenbakian hain zuzen ere.

Jatetxean menu berezi bat aurki dezakezue, baina ez da dastapen menu bat, ezta eguneroko menu bat ere, beno, ea nola azaltzen dizuedan... jatetxeak bakarrik karta dauka, baina menuarekin zuek hasteko plater bat, plater nagusi bat eta postrea kartatik aukera ditzakezue, eta fakturaren zenbatekoa 20 eurokoa izango da (BEZa eta edaria barne sartuak ez daude).

Agian karta ez da oso luzea, baina bederatzi hasteko plateren artean eta hamabi plater nagusi izanda, menu berezi batzuk atera ditzakezue ziur aski, beno haiek lau pertsonen artean, zortzi menu desberdinak atera zituzten (bai, asteburu batean, bi aldiz “El armario” jatetxean afaldu zuten... eta nik, noski, etxean geratu nintzen, beti bezala...).


Hasteko plateren artean frogatu zituzten:

• Txirlak cavara. Hmmm!! Zaporetsuak, freskoak eta gainera cava erabiliz ukituak... ogia saltsan bustitzeko...
• Arroz melenga saiheskia eta txanpinoi freskoekin. “Rissoto”a bezalakoa zen, goxoa eta ondo prestatuta.
• Zartagin galeper arrautzak pistoarekin. Oso plater gomendagarria gauza goxo eta ahul bat jateko asmoa baldin badaukagu.
• Ahuntz-gazta entsalada tipula karamelatuarekin eta laranja eta eztia ozpin-olio saltsarekin apailatuta. Benetan goxoa zegoen! Gainera, udan jateko oso plater aproposa da.


Plater nagusien artean frogatu zituzten:

• Ostruka hanburgesa ogia, rukula eta brie gaztarekin. Ostruka? Nik ez dakit, baina nire jabearen arabera, primeran zegoen.
• Ahate urinekoa ahabia saltsa eta “parisien” patatekin. Hmmm... uste dut, niri ez zitzaidakeela gustatuko baina haiei ikaragarria iruditu zitzaien...
• Oilaskoa curry horira pilaf arroz zuriarekin. Pikantea zen, baina plater hau frogatu zutenen arabera, zaporea eskandaluzkoa zen.
• Bigantxa “carpaccio”a gazta “parmesano” eta rukularekin. Entzun dudanaren arabera, oso berezia iruditu zitzaion jan zuen pertsonari.


Postreak:

• Brownie banilla izozkiarekin. Zalantzarik gabe, postre hau onena zen.... Baina zergatik zegoen hain ondo? Gainera, lehendabiziko egunean Brownie-a momentuan eginda zegoen, eta hori zaporea oso ona izatea eragin zuen.
• Txokolate zopa hotza baratze-marrubiekin. Nahiz eta ona egon, plater hau afari osoko txarrena izan zen. Nire ustez, plater hau itzultzen direnean kartan jarraitzen baldin badu, ez dute berriro eskatuko.


Menu berezi batzuk atera ditzakezue, ezta? Gainera, 20€-gatik (BEZa ez barne sartuta) ez da hain garestia, ezta?

Oro har, plater guztien prestaketa eta aurkezpena oso ona zen, eta horretarako diseinuzko platerak erabiltzen zituzten, neurri zehatz bat aukeratuz zerbitzatuko zen janariaren arabera. Jatetxeko giroa benetan berezia zen, baina hobeto deskribatzen duten hitzak honako hauek dira: iluna, xarma, lasaia eta oso zainduta.

Eta, zer esan ahal dizuet zerbitzuari buruz? Beno, nire jabeek ez dute zalantzarik gai horretan, zerbitzariak oso profesionalak direlako. Beti prest daude bezeroen zalantzei erantzuteko eta laguntzeko beharrezkoa denean. Haiei zerbitzariek konfiantza handi eta erosotasuna eskaini zizkieten.

Bakarrik gauza bat gehiago, nire jabeek behin baino ez zuten joan nahi "El armario" jatetxera, baina azkenean, Madrilen egon ziren bi gauetan joan ziren... honekin dena esanda dago, ezta?

Zuek ere joateko gogoak baldin badituzue, gogora ezazue gomendagarria dela erreserba bat egitea, beraz, beheko aldean utziko dizkizuet jatetxearen helbidea eta telefonoa.




“Restaurante El Armario”
San Bartolome kalea 7
28004 Madril
Telefonoa: 915 32 83 77





Amaitu baino lehen, gustatuko litzaidake joko-etxe bat gomendatzea non gaua amaitzeko aukera izango duzue… nire jabe ipurterreak haien lagunekin zerbait edatera joan zirelako. Zelako aurpegia daukaten! Hala eta guztiz ere, bereziki joko-etxe bat gomendatuko dizuet, “Misa de Doce” deitzen dena, han prestatzen dituzten mojitoak benetan goxoak direlako. Horretaz gain, lokal honetan topatuko duzuen giroa oso ona da, eta horri prezio oso on batzuk gehitzen baldin badizkiogu, ba… Ezagutu dezazuen, hemen utziko dizuegu diseinatu duten logotipoa, baita lokalaren helbidea ere. Hori bai, nire jabeen arabera, zerbitzariak kalean zaudenean zure atzetik joatea zerbait edan dezazun benetan NAZKAGARRIA da, baina onartu behar dugu kasu honetan nahi zutena lortu zutela, bi aldeak benetan pozik geratuz.


Augusto Figueroa kalea 20
Telefonoa: 915 228 288