Maiatza heldu da, eta berarekin batera urteko lehendabiziko beroak eta
alberjiniaren sasoia iristen dira. Barazki guztien artean gehien gustatzen zaigunen
artean dago alberjinia, erabilera asko eman ahal diogulako gure sukaldean.
Maiatzetik urte bukaeretara arte, 10 eta 30 zentimetro bitarteko barazki
zilindriko hau dastatu dezakegu, azal lisoarekin eta morearen eta beltzaren arteko
kolore sortarekin, nahiz eta hori bai, bere mamia zuria, harroa eta zapore
arinki mingotsa izan.
Jatorri asiarra duen barazki honek, duela milaka urtetatik lantzen da, eta
bere luzapena arro mediterraneotik azkartasunez garatu zen, non oso estimatua
den orain dela urte batzuetatik.
Landare honek bere ezaugarrien artean kalorien eskasia dauka (% 92 ura da). Horrek konbinatzen da potasio-ekarpen
onarekin eta A, B1, B2, B3 eta C bezalako bitaminekin.
Sukaldean, alberjinia aliatu ahaltsua da errezeta osasuntsu eta zaporetsuak
sortarazteko orduan, nahiz eta, hori bai, beti sukaldatu izan behar, baina
kontuz hori egiterakoan, alberjinia frijitu edo zartaginagatik pasatzea nahi izatekotan,
bere haragiak olio asko xurgatzen du lehenago izerditzea (gaztarekin
deskantsatzea ordu erdia utziz) ez badiegu eragiten kontuan izan beharko dugu.
Alberjiniek asko gustatzen zaizkigu eta darabiltzagu plater askoko
akonpainamenduko, edo barne beste batzuen osagai nagusi bezala. Hona hemen
adibide batzuk:
- Arroz zuria alberjinia konfitatuekin. Arroz hau oso berezia eta originala da. Arroza da soilik hilabete honetako gure protagonistarekin, alberjinia. Etxean asko gustatzen zait eta hemen duzue gure: errezeta.
- Mallorcako tumbeta. Sukalde mediterraneoko klasiko handi bat, benetako begetarianoa izateaz gain. Zaporetsua eta ikusgarria. Hemen duzue errezeta.
- Alberjinia ogi txigortuak. Alberjinia kremarekiko ogi txigortuak eta espezia batzuk, afaltzeko aukera handia da lagunekin. Hemen duzue gure errezeta
No hay comentarios:
Publicar un comentario