Herri bakoitzak, eskualde bakoitzak baita kasu batzuetan herri bakoitzak ere
bere plater tradizionalak dauzka, eta guri plater horiek estalgabetzea eta
dastatzea asko gustatzen zaigu. Horregatik, gaur gure sarrera Portugali eskaini
nahi diogu eta, hau egiteko, hobeto darabiltzaten produktuetako bat erabiliko
dugu: bakailaoa.
Bai, bakailaoa herrialdearen platera da Portugalen, eta guk gaur bere
errezeta ospetsuenetako bat azalduko dizuegu: “Bakailaoa ‘à brás’”.
Bi anoatarako hurrengo osagaiak erabiliko ditugu:
2 bakailao-bizkar zati
3 patata ertain
4 arrautza
Tipula ertain bat
Oliba beltzak
Perrexila
Gatza
Piperbeltza
Olioa
Hasteko, bakailaoa prestatuko dugu. Hau egiteko, bakailaoa ura irakiten
daukan eltze batean ipiniko dugu eta han
utziko dugu minutu pare bat (edo bakailao xaflak askatzen hasten diren
momentura arte), une horretan bakailaoa gordeko dugu. Hozten denean,
bakailao-hezurrak eta azala kenduko ditugu, eta berriro gordeko ditugu.
Urrats hau bukatu eta gero, tipula moztuko dugu eta patatak birrinduko
ditugu (edo patata lastoak egingo ditugu). Zartagin batean olio asko jarriko
dugu eta, beroa dagoenean, patatak botako eta frijituko ditugu, azkenik
erreserbatuko ditugu.
Azkenik, patatak prest daudenean, tipula eta bakailaoa gehituko ditugu zartaginean eta han utziko ditugu minutu
pare batez, energiaz eraginez. Bakailaoa su leunetara egosten den bitartean,
irabiatuko arrautzak gehituko ditugu gatz eta piperbeltz apur batekin. Minutu
pare batean, sutatik kenduko dugu eta gordeko dugu.
Guk, platera aurkezteko molde zirkular bat erabili genuen, laurdenetara moztutako oliba beltzak gehitu genituen eta, azkenik, txikitutako perrexilaz hautseztatu genuen.
Hau azkeneko emaitza izan zen:
On egin!!
No hay comentarios:
Publicar un comentario