2015-02-15

Sasoiko produktua. Otsaila: ilarrak


Urtarrila jada jan dugu! Eta gainera, oso azkar. Ia konturatu gabe urteko lehendabiziko hilabetea atzean utzi dugu, egutegiaren hilabeterik hotzenenetariko batean sartzeko, gure etxeko sofan etzanda egoteko erabat aproposa dena, berogailua edo tximinia piztu ditugula aprobetxatuz, eta, noski, koilarazko platerak jateko. Hala ere, gure osasuna zaintzea gustatzen zaigunez gero, momentu honetan sasoi ezin hobean dagoen barazki bat gomendatuko dizuegu: ilarrak.

Bai, arraroa izan daiteke zuentzat, baina ilarrek bi biltze-data dituzte, otsailaren amaieran eta udaren hasieran. Nahiz eta, hori bai, ez otsailaren ez ekainean, ezin du kendu “barazki aspergarriak” ezizena.

Ilarren jatorria Ekialde Ertainean topatu dezakegu, non orain dela 10000 urte agertu ziren, gutxi gorabehera. Gure organismoarentzat onuragarriak diren ezaugarri pilo dauzkate ilarrak, odolaren zirkulaziorako eta hain beldurgarria den “Kolesterol txarra” kontrolatzeko batez ere. Hau da, gure bihotzaren osasunerako aliatu aparta da.

Leka txiki hau, proteina begetaletako, magnesioko, burdinako eta kaltzioko iturri bat da. Azken finean, energia iturri ona da, gure gorputzeko zelulen berriztatzerako aukera ona izanik.

Ilarrak sukaldatzeari buruz hitz egiten baldin badugu, egosteko lekadun errazenetarikoen artean kokatu behar ditugula esan behar dugu, freskoak baldin badira 5 minututan haien irakiten (edo baporetan) mantenduz, prest izango ditugulako, denbora 10 minutukoa izanik izoztuak baldin badira. Hori bai, bi kasuetan, bere kolore berde berezia mantendu nahi baldin baduzue, uragatik pasatu beharko dituzue prest daudenean.

Nahiz eta benetan aspergarriak izan (benetan meleka den zapore batengatik), ilarrak sukaldean aukera sorta ikaragarria aurkezten digute, beste plater baten osagarri bezala erabili ahal ditugulako, azken emaitza bezala bertutez gainezka dagoen plater bat lortuz. Hona hemen adibide batzuk:


  •  Ilar kaneloien”. Estetikoki antekoak tradizionaletara baina sukalde onenen mereziduna den zaporearekin, eta gainera, oso dibertigarriak dira.

No hay comentarios: