Aspalditik buruan genuen probatzea eta dastatzea seitana, zirkulu
begetariano eta beganoetan oso erabilia den elikagai bat eta, gainera, gure
arreta deitzen zuena. Horregatik, etxean astean behin guztiz begetarianoa den
menu bat prestatzea erabaki genuenean, argi eta garbi izan genuen seitan-a
probatzeko unea iritsi zela, eta horretarako gaur ekartzen ditugun “Seitan-bolak
tomatearekin eta ilarrekin” izena daraman errezeta prestatu genuen.
Errezeta hau oso erraza da. Hura egiteko hurrengo osagaiak behar izango
ditugu:
300 g. seitana
Arrautza bat
Ogi arraspatua
Baratxuri-atal bat
100 g. Ilar
Tomate frijitua
½ tipula
Gatza
Oliba-olioa
Lehen pausoa seitan-a prestatzea izango da. Horretarako, seitan-a eta
baratxuri-atala txikitzeko makinaren ontzira botako ditugu eta segidan ondo
txikituko ditugu. Eginda dagoenean, bol batean gordeko dugu.
Segidan, arrautza bat gehituko dugu gatz-apur batekin, hainbat ogi birrindu
koilarakada batzuk eta ondo nahastuko ditugu. Ikusten badugu orea nahiko
likidoa geratzen dela, ogi birrindu gehiago gehituko dugu, prozesua segidan errepikatuko
dugu.
Hau egin eta gero, zartagin bat jarriko dugu sutan olio-zorrotada batekin.
Bero dagoenean tipula gehituko dugu (ondo txikitu eta gero, noski) eta kristalizatuta
egon arte prestatuko dugu. Hori lortu eta gero, tomatea gehituko dugu eta 5
minutu utziko dugu su moteletara gutxi gorabehera. Minutu hauek pasatu eta gero,
ilarrak eta ur-baso bat gehituko ditugu gatza eta piperrarekin batera, 12
minutu gehiago sutan erabat prestatzeko utziz.
Tomatea prestatzen dugun bitartean, seitan-bolei forma emango diegu haragi-bola
konbentzionaletik egingo genuen modu berbera erabiliz, eta ogi arraspatuagatik
pasatuko ditugu. Seitan-bola guztiak prest daudenean (esandako kantitateekin, gutxi
gorabehera dozena bat aterako dira), zartagin bat jarriko dugu sutan olio
ugariarekin.
Olioa beroa dagoenean, seitan-bolak zartaginean sartuko ditugu frijitzeko
(hori bai, unitate gutxitan egosketa ondo kontrolatzeko). Eginda daudenean, sutatik
aterako ditugu eta paper-xurgatzailearen gainean jarriko ditugu olio
soberakinak kentzeko.
Azkenik, seitan-bolak gehituko ditugu zartaginean tomatearekin, sua itzaliko
dugu eta minutu batzuk utziko dugu estalita mahaia zerbitzatu arte.
Horrela geratu zitzaigun:
Atsegingarriak eta harrigarriak, mundu guztiak bizitzan behin probatu
beharko zuen plater bat dela uste dugu guk.
On egin!
No hay comentarios:
Publicar un comentario