2015-06-30

Salmorejoa


Plater bakoitzak bere sasoia dauka, eta guk, sasoi bakoitzerako gure lehentasunak dauzkagu. Koilara-platerak neguan nahiago ditugun bitartean, udan freskoak eta freskagarriak diren platerak nahiago ditugu.

Pasa den urtean hasitako bidearekin jarraituz, gaur errezeta freskagarrien bilduma (gazpatxoa eta vichyssoisea) osatuko dugu espainiar sukaldaritzaren klasiko aparta batekin: “Salmorejoa”

Bi pertsonentzako, hurrengo osagaiak erabiliko ditugu:

500 g.  tomatea (oso helduak)
100 g. ogia (aurreko eguneko izan daiteke)
Baratxuri atal bat
100 ml. Oliba olioa
2 koilarakada Jerezeko ozpina
Arrautza bat
2 xerra urdaiazpiko iberikoa
Gatza eta piperbeltza

Hasteko, tomateak garbituko ditugu. Hori eginda daukagunean, tomate bakoitza lau zatitxoetan moztuko dugu, zurtoina kenduz, gatz pixka bat botako diegu eta irabiagailuaren basoan jarriko ditugu. Hau egiten dugun bitartean, ogia ondo bustiko dugu. 

Ondoren, baratxuria, lehenbizi ondo xukatu dugun ogia, Jerezeko bi koilarakadak eta piperbeltz apur bat tomateari gehituko dizkiogu. Puntu honetatik aurrera, dena krema homogeneo bat lortu arte irabiatuko dugu.

Irabiagailutik guztia pasatu eta gero, nahasketa hozkailuan sartuko dugu, gutxienez ordu pare bat barruan utziz ondo hozteko. Guk normalean, hozkailuan uzten dugu egun batetik bestera.

Aurkeztu baino lehen, eltze bat jarriko dugu sutan urarekin eta gatza apur batekin egostera. Irakiten duenean, arrautza jarriko dugu eta eltzean 12 minutuz utziko dugu. Denbora hau pasa eta gero, arrautza hoztuko eta zurituko dugu.

Aurkezteko, salmorejoa plateretan (edo katiluetan) banatuko dugu, eta arrautza gogor arraspatua eta urdaiazpiko xehatua gehituko diogu, hemen aurkezten dizuegun moduan:

Salmorejoa
Salmorejoa


On egin!!

No hay comentarios: