2010-02-22

Patata-tortilla

Gasteizera iritsi naizenean, pixka bat harritu nintzen, hemen jendeak “Joango gara tortilla-pintxo bat hartzera?” edo “Zein onak dira tortilla-pintxoak!” asko esaten duelako, baina beno, tortilla nola egiten dituzten ikusi nuenean oso erraza zela jakin nuen eta, gainera, usain ona botatzen zuten. Ains, zelako gogoak dauzkat tortilla bat dastatzeko!

Uste dut mota asko daudela (adibidez: beteak, bete gabe, solairu batzuekin, eta abar), nahiz eta gaur famatuena azalduko dizuet: patata-tortilla (hori bai, tipula-ukituarekin).

Bere osagaiak dira:

4 Arrautza
3 Patata ertainak
½ Tipula (bakoitzaren arabera)
Esne koilarakada bat
Gatza
Olioa

Hasteko, patatak lumatu eta moztu zituzten tira moduan. Segidan, zartagin bat olio askorekin ipini zuten su gogorrean, olioa berotu behar baita. Olioa tenperatura altua lortu zuenean, sua jaitsi zuten eta patatak zartaginera bota zituzten, pixkanaka, pixkanaka egosteko.

Patatak egosten ziren bitartean, tipula moztu zuten eta, minutu batzuk pasa eta gero, tipula zartaginean gehitu zuten, patatekin batera.

Arrautzak bol batean irabiatu zituzten, gatza gehitu zuten eta... isil zaitezte, hau sekretu bat da: esne koilarakada bat gehitu zuten.

Patatak prest zeudenean, hau da, eginak, baina uxterrak, (ezin dute krazka egin) eta tipula karamelatuta, denak katilu batean gehitu zituzten eta ondo nahastu zuten.

Azkenean, olio koilarakada bat ipini zuten zartaginean, olioa beroa zegoenean, osagai guztiak nahastuta ipini zituzten eta han minutu batzuk utzi zituzten, ondo egosteko. Denbora hori pasa eta gero, plater handi batekin tortillari bira eman zioten eta minutu pare bat gehiago utzi zuen egosi bitartean.

Honen polita geratu zen:




Errazak, goxoak eta… biboteak milikatzeko.

1 comentario:

Anónimo dijo...

oso ondo zelako pinta duen !!!!!!!