Zer arraroak zareten
mundu honetan bizi zareten pertsona guztiak!! Katutxo maitagarriak ere bai,
baina, inongo zalantzarik gabe, gizakiak irabazten gaituzte. Bai, ezta?
Bestela, nola azaltzen duzue urteko garai bakoitza bere janari berezia izatea? Nik,
egunero pentsua jaten dut eta zoriontsu bizi naiz.
Aurreko egunean,
nire jabeek gozoki berezi bat prestatu zuten, “panellets” izenekoa. Nik
txikitatik gozoki hau ezagutzen dut, nire herrian (Katalunian) tradizionala
delako. Han, jendeak “panellet”ak Santu Guztien egunen bezperan jaten ditu
batatak, moskatel eta gaztainaz lagunduta.
Errezeta erraza
da, baina bere denbora darama... oraintxe bertan azalduko dizuet.
Haiek hurrengo
osagaiak erabili zituzten:
Orea egiteko:
500 gr. arbendola
(naturalak, txigortu gabe)
400 gr. azukrea
150 gr. batata
(edo patata)
Arrautza bat
Limoi-birrindura
Estaltzea
egiteko:
250 gr. pinazia
250 gr. Irasagarrondoa
(membrillo)
12 arbendola
Bi Txokolate
disolbagarria (adibidez: cola-cao) koilarakada
Arrautza bat
Hasteko, batata
hogei minutuz egosi behar duzue eta, jarraian batata zuritu behar duzue.
Zurituta dagoenean, zatituko eta zapalduko duzue sardexka baten laguntzarekin.
Bol handi batean
arbendola xehatuak, azukrea eta arrautza ipiniko dituzue eta pixka bat
nahastuko duzue. Batata hotza dagoenean bolean gehituko duzue, eta orain bai,
pazientzia handiarekin ondo oratu behar duzue. Noiz arte? Ba... orea loditzea
lortu arte. Hori bai, nire jabeek eskuz oratu zuten orea. Orea loditua
dagoenean limoi-birrindura gehitu behar zaio eta noski, edukia berriro oratzea
beharrezkoa da.
Gero, lasaitasunez
beteta dagoen epe bat hasten da, oreak atseden luze bat hartu behar duelako.
Nire jabeek egun oso bat utzi zuten orea (kotoizko trapu batekin estalita).
Hurrengo egunean “panellet”ei
forma eta estaldura eman zizkieten. Horrela egin zuten:
Pinazia panelletak
Ore zati bat
hartu zuten (koilara baten laguntzarekin) eta gero bolatxo bat egin zuten
orearekin eskuz. Ez dakit zenbat aldiz egin zuten urrats hori, agian hamabi
aldiz baina bolatxo pilo bat egin zituzten.
Gero, arrautza
platerean irabiatu zuten. Hori eginda zegoenean, bolatxoak arrautzan busti
zituzten eta jarraian, pinaziengatik pasatu zituzten.
Arbendola panelletak
Pinazia “panellet”ak
egiteko aplikatutako prozesu berea errepikatu behar duzue. Bakarrik estaldura
prozesua aldatu beharko duzue. Prozesu hau egiteko, bi aukera daukazue:
- Arbendola bat sartzea bolatxoaren goiko aldean.
- Pinazia “panelletak” egiteko prozesua aplikatu, bolatxoak arrautzean bustitzea eta jarraian, arbendola xehatuaz pasatuz.
Irasagarrondo panelletak
Hemen, nire
jabeek aldatu zuten pixka bat haiek erabilitako prozesua. Hasteko,
irasagarrondoa makiltxoetan moztu zuten.
“Panellet”ei
itxura emateko, ore zati handi bat hartu behar duzue, ore hori zapalduz. Zapalduta
dagoenean, irasagarrondo makila orearen erdi-erdian ipini behar duzue,
orearekin bilduz. Azkenean, orea moztuko duzue zatitxo erregularretan.
Txokolatezko panelletak
Bolak egiteko
erabili dugun prozesua ezagutzen duzue, ezta?
Bolak eginda
daudenean, arbendolengatik edo pinaziengatik pasatu ordez, disolbatzeko
txokolateagatik pasatu beharko dituzue bolak.
Hau guztia egin
baldin baduzue, gauza bat falta zaizue bakarrik: “Panellet”ak labean ipintzea
200 gradutara 7 minutuz. Kontuz urrats horrekin! Bolak kolorea hartzen baldin
badute, kendu “panellet”ak labetik denbora galdu gabe.
Azken gomendio
bat: “panellet”ak labeko erretilutik kendu baino lehen utzi pixka bat hozten, “panellet”ak
oso bigunak direlako beroa daudenean eta oso erraz apurtzen dira.
Zer iruditzen
zaizkizue?
No hay comentarios:
Publicar un comentario