2017-04-10

"Cinnamon rolls” edo kanela-biribilketako



Gaur, gure bidai gastronomikoa herrialde harrigarri bateraino bidaltzen gaitu, Suedia.  Sorpresa dator gaur aurkeztuko dizuegun errezetaren izena ezagutzerakoan, guztiok jatorri estatubatuarra ipintzen diogulako. Bai, gaur esparru honetara ekartzen dugun errezeta “Cinnamon rolls” edo “kanela-biribilketako”ena da.

Errezeta honen jatorria Suedian bizi izan zen 20ko hamarkada eroan bilatu behar dugu. Hasiera batean errezeta hau familia aberatzen artean zabaldu egin zen baina, hainbat urte geroago, gozo hau putzua zeharkatu izan zuen Estatu Batuetara iristeko. Bere arrakasta nabaria izan zen eta, gaur egun, ipar Amerikako herrialde honen postre tipiko baten aurrean gaudela aitortu dezakegu.

16 kanela-biribilki eskuzabalak (tamainaren aldetik, noski) prestatzeko, hurrengo osagaiak erabiliko ditugu:

Orerako:

400 g Irin
30 g Azukre
50 g gatzik gabeko gurina pomadan
2 g bainilla hautsean
50 ml ur (epela)
100 ml esne (epela)
Arrautza bat
15 g Legamia fresko
Gatz-pittin bat

Betetzeko:

100 g gatzik gabeko gurin biguna
1.5 hautsezko kanelako koilarakada sakonak
60 g azukre beltz

Estalgarrirako:

Igurzteko gazta koilarakada pare bat (posible baldin bada, maskarpone gazta erabili ahal duzue)
70 g azukre
30 ml esne

Hasteko, bol handi bat hartuko dugu eta osagai lehor guztiak batuko ditugu haien arteko integrazioa aurrera eramateko, geroxeago arrautza irabiatuta eta ura gehituz eta pixkatxo bat irabiatuz. Azkenik, legamia esnean desegingo dugu eta bolean jarriko dugu.

Aurreko pausoa eginda dagoenean, prestatutako nahasketa eskuz oratuko dugu 14 minutuz gutxi gora behera. Prestatutako orea eskuetan eransten ez den bola bat denean, pauso honekin amaitu dugula jakingo dugu. Momentu horretan, prestatutako orea sukaldeko zapi batekin estaliko dugu eta atseden hartu dadin ordu bat eta erdiz gutxienez.

Denbora hori pasatuta, betegarria prestatzeko momentua izango da. Horretarako, gurina hartuko dugu eta mikrouhin-labean 15/20 segundoz sartuko dugu. Gurina likidoan bihurtzen den bezain pronto kanela gehituko diogu eta ondo nahastuko dugu.

Orain, gure sukaldeko estalkia irineztatuko dugu lehen prestatuko masa luzatzeko. Horretarako, arrabola erabiliko dugu eta laukizuzen bat egingo dugu. Azkenik, gurina eta kanelaren arteko nahasketarekin azalera guztia margotuko dugu. Masa prestatzen dugun bitartean, labea 180 gradutara berotuko dugu.

Behin eginda, masa bilduko dugu errulo bat eginez eta geroago, ganibet zorroztu batekin 2 edo 3 lodiera-zentimetro arteko xerretan moztuko ditugu eta paperaz estalitako labe-erretilu baten gainean banatuko ditugu (kontuz, esparrua utzi behar duzue biribilki bakoitzaren artean arazoak ez izateko). Azkenik, erretilua labean sartuko dugu eta han 7/10 minutuz utziko dugu (kontu handiz ibili, urreztatzen direnean beranduegi izan daitekeelako).

Kanela-biribilkiak erretzen diren bitartean estaldura prestatuko dugu. Horretarako igurzteko gazta (edo maskarponea) koilarakada pare bat, azukrea eta esnea hartuko ditugu eta nahasketa irabiatuko dugu beso-irabiagailua erabiliz

Cinnamon roll”-ak labetik ateratzen ditugunean, gainetik estaldura banatuko dugu  eta minutu batzuk hozten utziko ditugu (gulak baimentzen dizkigunak).

Hona hemen emaitza posible bat:

"Cinnamon rolls” edo kanela-biribilketako errezeta
"Cinnamon rolls” edo kanela-biribilketako


On egin!!

No hay comentarios: