2015-01-12

Sasoiko produktua. Urtarrilla: izokina


Aspalditik gure blogan atal berri bat estreinatzea kontuan izan genuen, eta urte berriaren hasierarekin batera, ideia honi forma emateko aitzaki on bat izan daiteke, ezta? Ondo joatekotan, gure ideia hilabetean behin sasoiko produktu bat hautatzea  da (hau da, hilabete horretan bere une onenean dagoen zerbait) eta bere ezaugarriak eta erabilerak azaltzea.

Atal hau estreinatzeko gure produkturik gogokoena erabiliko dugu, eta hau da, inongo zalantzarik gabe, izokina.

Normalean, izokina Atlantikoko ur hotzetatik dator. Izokinak gorputz luzanga du (batzuei 50 eta 60 zentimetro bitartean dabiltzate) eta ezkata txikiekin estalita dago, haietako batzuk, ilunak izanda. Bere haragia arrosa edo laranja da, eta 1 eta 3 kilo bitarteko pisua izatekotan, ezin hobea izango da.

Izokina arraina koipetsu bat da, arrain urdinen familiako kidea izanik. Nahiz eta jende askok bere koipe maila zirikatu, izokinaren koipe portzentajea bere haragian %11a da, hau da, sardinen edo atunaren antzeko kopurua. Hala ere, bere koipea Omega 3an aberatsa da, harekin kolesterolaren murrizketari lagunduz eta koagulu edo odol-tronboak saihestuz.

Hala ere, izokinaren propietate guztiak ez dira egokienak pertsonen osasunerako, arrainaren purin kopurua oso altua delako, gure gorputzeko azido urikoko kantitatea goraino joatea eragiten duena, izanez arrazoi honengatik gomendagarria arrain hau ez jatea azido honekin arazoak dauzkaten pertsonentzat.

Sukaldean, arrain aldakorretarikoen eta gozoenetarikoen artean dago klasifikatuta izokina, nahiz eta, hori bai, ardura beti muturreraino eramatea beharrezkoa izan arraina ez erretzeko, bero gehiegi erabiliz gero izokinak bere ezaugarririk nabarmenenak galtzen dituelako. Guk hiru forma errazak izokina prestatzeko gomendatzen dizkizuegu:

  • Papillote eran:

Zalantzarik gabe, egosketa forma hau, beharbada, osasuntsuena eta izokinaren zaporea gehiago errespetatzen duena da. Adibide bat uzten dizuegu: errezeta

  • Plantxan:

Tradizionala eta zaporetsua, baina kontuz, izokina erretzea errazegia delako. Errezeta honen eredu bat hemen uzten dizuegu: Izokineko konbinatua

  •  “Tartar” batean:

Metodo hau arriskutsua da eta beharbada, ez da mundu guztirako egokia izango, nahiz eta guri izugarri gustatzea. Zer iruditzen zaizue errezeta hau? Izokin tartar sagar garratzarekin eta ahuakaterekin 

No hay comentarios: