2010-11-01

Oilasko izter beteak

Orain dela gutxi, nire jabeak berriro sartu ziren sukaldean beste plater berezi bat prestatzeko, eta, ains! Amaitu zutenean, zelako usain ona zeukan platerak (oraindik biboteak milikatzen ari naiz).

Oraingo honetan oilaskoa aukeratu zuten platera egiteko. Bai, badakit, ez zen arraina ezta mariskoa ere, baina buah, ez da hura baino gutxiago...

Osagaiak (bi pertsonentzat, noski) hauek izan ziren:

2 oilasko izter
½ kuiatxo
½ piper berdea
½ piper gorria
½ tipula
Tomate bat
Baratxuri bat
4 txanpiñoia
Gatza
Olioa

Hasteko, oilasko izterren hezurrak kendu zituzten. Zuek zuen harakinarekin konfiantza baldin badaukazue, berari eskatu ahal diozue, bestela, har ezazue ganibet bat eta beldurrik gabe, hezurrak kendu behar dituzue... nire jabeen moduan.

Betea egiteko, baratxuria lumatu eta txikitu behar duzue, gero, zartagin batean ipini behar duzue urraztatzeko. Segidan, kuiatxo, piper berdea eta txanpiñoiak txikitu behar dituzue zartaginean sartu baino lehen, gero zartaginean ondo egosten uzteko.

Ondo egosita zegoenean, haiek barazkiak iragazi zituzten, gehiegizko olioa kentzeko. Badakizue olioa ona dela baina, bere kantitate zuzenean.

Gero, oilasko izterrak hezurrik gabe hartu zituzten eta gatza eta piperbeltza ipini zieten. Izterrak ondo apailatuta zeudenean, haien barrualdean barazki batzuk ipini zituzten eta... txa txan!! Memento honetan nire memento gustukoena iristen da... izterrak josi. Haiek sukaldeko haria erabili nahi zuten, baina ez zeukaten etxean, beraz zotz batzuk erabili behar izan zituzten.

Izterrak itxita zeudenean, labeko erretilu batean sartu zituzten eta erretilua labean sartu zuten, labea aurretik berotu eta gero. Erretilua 20 minutu egon zen labean, 180 gradutara ipinita. Minutu hauek pasata, ozpina zorrotada bat bota zuten eta 5 minutu gehiago utzi zuten labean.

Bitartean, saltsa prestatu zuten eta, hori egiteko, zartagin batean piper gorria, tipula eta tomate bat (jakina, zatituak) ipini zituzten ondo erreta egon arte. Jarraian, irabiagailuagatik pasatu zuten, saltsa fina lortzeko.

Beno, bakarrik gauza bat falta da, eta hau platera eraikitzea da. Aizue, hemen adibide bat daukazue:

Oilasko izter beteak


Ups!! Oraintxe bertan konturatu naiz gauza batez, me me me!! Haiek zerbait berezi bat gehitu zuten, basmati arroz pixka bat. Primeran geratu zen (gutxienez, nire jabeen aurpegiek hori esan zidaten…).

No hay comentarios: