2016-07-18

Sagar eta hirugiharra pizza


Gaur ekartzen dizuegun errezetarekin Italiara itzuli nahi dugu, nahiz eta soilik gastronomikoki izan, etxean sorgintzen gaituen herrialde bat delako. Horretarako, hango plater nazional baten bertsio bat ekartzen dizuegu, pizzarena hain zuzen ere. Zehatzagoak izateko, errezeta erraz eta on bat azalduko dizuegu, “Sagar eta hirugiharra pizza” izena daramana.

Aspalditik etxean pizzako orea prestatzen dugu eta, horren ondorioz, orea nola prestatzen dugun azalduko dizuegu ere. Hala ere, zuen betiko orea erabiltzea nahi baldin baduzue, erabili ahal dezakezue ere, noski.

Errezeta erraz eta zaporetsu hau prestatzeko hurrengo osagaiak behar izango ditugu:

Orearentzat:

250 g irin
6 g legamia fresko
120 ml ur epel
3 olio-koilarakada
Gatz pixka bat

Pizzarentzat:

150 g hirugihar
2 sagar garratz
Tipula erdi bat
Tomatea (birrinduta)
Gatza
Olioa

Hasteko, orea prestatuko dugu eta, hori egiteko, bol handi batean osagai guztiak jarriko ditugu eta gure eskuetan erantzita ez geratzen diren momentura arte nahastuko ditugu. Puntu honetara iritsita, sukaldearen entzimeran oratuko dugu bere itxura pilota uniforme batena izan arte (bai, minutu batzuk emango ditugu gure helburua lortu arte). Azkenik, orea kotoi-trapu batekin estaliko dugu eta gordeko dugu 40 minutuz gutxienez, edo bere tamaina bikoizten duen momentura arte.

Pizza prestatzeko ordua iristen denean, orea hartuko dugu eta eskuak erabiliz zentrotik zabalduko dugu forma biribila emanez baina, hori bai, apurtu gabe. Azkenik, orea labe-paperaren gainean jarriko dugu (gogoratu papera labe erretiluaren gainean ipini behar dela hasiera hasieratik!), han atsedena hartzen utziz errezetaren hurrengo pausoak burutu arte.  

Gure orea atseden hartzen duen bitartean, olio erre tradizional bat prestatuko dugu tipula eta tomatea erabiliz. Aldi berean, sagarrak zurituko ditugu, bihotza kenduko diegu eta zatitxoetan moztuko ditugu (forma irregularrean edo nahiago duzuen erara moztu ahal dituzue). Sagarrak moztu bezain pronto, oli txorro bero bat daukan zartagin batera botako ditugu. Bitartean, hirugiharra moztuko dugu dadoetara eta sagarren azken minutuan zartaginera gehituko dugu, bi osagaiak ondo nahastuz.

Azkenik, tomate-olio errea zabalduko dugu masaren gainean eta txikitutako oreganoarekin hautseztatuko dugu, segidan sagar zatiak eta hirugiharra gainetik zabalduz.

Amaitzeko, aldez aurretik gure labea 180 gradutara berotuko dugu, eta pizza bere barnean jarriko dugu, barrualdean 12 minutu inguru utziz edo egosten den momentura arte. Denbora hau pasatuta, pizza honek honako itxura izango du:

Sagar eta hirugiharra pizza


Beharbada ez da pizzarik politena izango, baina bermatzen gara pizza honen zapore konbinazioa, sinpleki ikusgarria, da.

On egin!!