2015-10-26

Etxeko tallarinak


Oraingo honetan pixkat berezia den errezeta bat ekartzen dizuegu, batez ere normalean azaltzen dizkizuegun errezetekin ezin delako konparatu. Gaur osagai bat era artisau batean prestatzeko errezeta azalduko dizuegu, etxeko pastarena, edo “tagliatelle edo etxeko tallarinak”-ena hain zuzen ere.

Etxeko pasta prestatzea oso erraza da, eta edozein azoka edo supermerkatuan erosi ahal duzuen pastarekin konparatzen baldin baduzue, honek haien zaporea hobetzen du soberan.

Anoa eskuzabal pare bat egiteko hurrengo osagaiak beharko ditugu:

2 arrautza
200 g. irineko
Gatz apur bat

Lehendabizi egingo duguna osagai guztiak bol batean ipintzea izango da, eta eskuekin (oso garbiak egon behar dira, noski) osagaiak ondo nahastuko ditugu, masa gure eskuetan erantsita ez geratu arte. Lortzen dugunean, bola bat egingo dugu eta filmatuko dugu. Azkenik, atseden hartzera jarriko dugu toki fresko batean (hozkailuan, adibidez) 30 minutuz.

Esandako denbora agortu eta gero, pasta luzatuko dugu. Hori egiteko, makina bat baldin ez baduzue (gure kasuan den bezala), arrabolaz zabalduko dugu orea. Lana errazteko, orea lau partetan banatuko dugu, parte bakoitza ondo luzatuz arrabola erabiliz ore fin fina lortu arte.

Azkenean, orea luzetara moztuko dugu ganibet zorrotz bat erabiliz (gutxi gora behera tira bakoitza 3 edo 4 milimetroko lodiera izan behar du) eta gordeko ditugu zabaldu ondo lehortzeko ordu erdian zehar.

Etxeko tallarinak


Eta orain bakarrik falta zaizue prestatu dituzuen tagliatelleak hamabi minutuz egostea, saltsa ona bat aukeratzea (pestoa, amatricciana, etab.) eta, azkenik, platera zerbitzatzea eta gozatzea!

On egin!!

2015-10-18

Seitan-bolak tomatearekin eta ilarrekin


Aspalditik buruan genuen probatzea eta dastatzea seitana, zirkulu begetariano eta beganoetan oso erabilia den elikagai bat eta, gainera, gure arreta deitzen zuena. Horregatik, etxean astean behin guztiz begetarianoa den menu bat prestatzea erabaki genuenean, argi eta garbi izan genuen seitan-a probatzeko unea iritsi zela, eta horretarako gaur ekartzen ditugun “Seitan-bolak tomatearekin eta ilarrekin” izena daraman errezeta prestatu genuen.

Errezeta hau oso erraza da. Hura egiteko hurrengo osagaiak behar izango ditugu:

300 g. seitana
Arrautza bat
Ogi arraspatua
Baratxuri-atal bat
100 g. Ilar
Tomate frijitua
½ tipula
Gatza
Oliba-olioa

Lehen pausoa seitan-a prestatzea izango da. Horretarako, seitan-a eta baratxuri-atala txikitzeko makinaren ontzira botako ditugu eta segidan ondo txikituko ditugu. Eginda dagoenean, bol batean gordeko dugu.

Segidan, arrautza bat gehituko dugu gatz-apur batekin, hainbat ogi birrindu koilarakada batzuk eta ondo nahastuko ditugu. Ikusten badugu orea nahiko likidoa geratzen dela, ogi birrindu gehiago gehituko dugu, prozesua segidan errepikatuko dugu.

Hau egin eta gero, zartagin bat jarriko dugu sutan olio-zorrotada batekin. Bero dagoenean tipula gehituko dugu (ondo txikitu eta gero, noski) eta kristalizatuta egon arte prestatuko dugu. Hori lortu eta gero, tomatea gehituko dugu eta 5 minutu utziko dugu su moteletara gutxi gorabehera. Minutu hauek pasatu eta gero, ilarrak eta ur-baso bat gehituko ditugu gatza eta piperrarekin batera, 12 minutu gehiago sutan erabat prestatzeko utziz.

Tomatea prestatzen dugun bitartean, seitan-bolei forma emango diegu haragi-bola konbentzionaletik egingo genuen modu berbera erabiliz, eta ogi arraspatuagatik pasatuko ditugu. Seitan-bola guztiak prest daudenean (esandako kantitateekin, gutxi gorabehera dozena bat aterako dira), zartagin bat jarriko dugu sutan olio ugariarekin.

Olioa beroa dagoenean, seitan-bolak zartaginean sartuko ditugu frijitzeko (hori bai, unitate gutxitan egosketa ondo kontrolatzeko). Eginda daudenean, sutatik aterako ditugu eta paper-xurgatzailearen gainean jarriko ditugu olio soberakinak kentzeko.

Azkenik, seitan-bolak gehituko ditugu zartaginean tomatearekin, sua itzaliko dugu eta minutu batzuk utziko dugu estalita mahaia zerbitzatu arte.

Horrela geratu zitzaigun:

Seitan-bolak tomatearekin eta ilarrekin
Seitan-bolak tomatearekin eta ilarrekin


Atsegingarriak eta harrigarriak, mundu guztiak bizitzan behin probatu beharko zuen plater bat dela uste dugu guk.

On egin!