2014-03-23

Errege erroska


Azken Gabonetan, Gironellatik paseatzen genuen bitartean, iragarki batek gure arreta deitzea lortu zuen. Iragarkian, non bakarrik “Errege erroska ikastaroa” irakurri ahal zen, oraindik erakargarriagoa iruditu zitzaigun kontuan izan genuelako orain duela urte parte bat “Errege erroska” prestatzen saiatu ginela, onargarria zen zerbait lortuz azken emaitza bezala. Azkenik, izenak eman genituen eta gaur, atzerapen “pixkatxo batekin” (eskuzabalak izaten, noski…) bai errezeta, baita azkenean lortu genuen emaitza azalduko dizkizuegu.

Erroska hau dastatu ahal izateko, hurrengo osagaiak beharko ditugu:

Masa ama egiteko:
  • 90 g. irina
  • 50 g. esnea
  • 2 g. legamia freskoa (okineko irina)
Erroska egiteko:
  • 340 g. indar irina
  • 120 g. esnea
  • 10-15 g. legamia freskoa (okineko legamia)
  • 80 g. azukrea
  • 60 g. gurina
  • Limoi bateko birrindura
  • Bi arrautza
  • Kanela adar bat, limoiko edo laranja azala
  • Gatz apur bat

Errezeta hau bere denbora darama, soingaineko atsedenentzat bere faseen artean. Masa ama eginez hasiko gara. Horretarako lehen aipatu ditugun hiru osagaiak nahastuko ditugu masa liso eta konpaktua lortu arte. Lortzen dugunean, masa atseden hartzen utziko dugu 3 ordu gutxienez, kotoi oihal batekin estalita. Egun bat lehenago egin dezakezue ere, hori bai, masa kotoi oihal batekin estalita hozkailuan gorde behar duzue, eta erabili baino lehen, giro-tenperaturan utziko beharko duzue ordu erdiz.

Denbora hau pasatu eta gero, erroska jarraitzeko aukera izango duzue. Hori egiteko, hurrengo 9 pausoak jarraitu beharko dituzue:

  1. Bol batean osagai lehorrak jarriko dituzue, hau da: irina, limoi bateko birrindura, legamia freskoa, azukrea eta masa ama (hau imurtxietara gehituko dugu).
  2. Osagai lehorrak nahastuko dituzue eta haiekin sumendi bat egingo duzue. Kraterrean gehituko dituzue: arrautzak eta esnea (oso astiro, seguruena guztia erabiltzea beharrezkoa ez delako izango), eta eskuz ondo oratuko duzue 10 minutuz.


  • Gurina imurtxietara gehituko duzue eta oratzen jarraituko duzue gurina erabat osatu arte.
  • Masa kotoi oihal batekin estaliko duzue eta, ordu bat eta erdiz deskantsatzen utziko dugu.
  • Berriro oratzea eta, amaitzerakoan 10 minutuz atseden hartzea utzi, kotoi oihala batekin estalita.
  • Erroska forma ematea (zuloa erdian utziz) eta garaitutako arrautzarekin margotzea.
  • Masa estaliko dugu kotoi oihal batekin eta ordu eta erdi bat deskantsatzen utziko dugu.
  • Berriro arrautzaz margotzea, izoztutako fruituak banatzea eta azukreaz hautseztatzea.
  • Labea 185 gradutara berotzea. Bero dagoenean, 180 gradutara jaitsiko duzue, goiko eta beheko aireztapena ipiniz, eta erroskoa erdialdeko saretan sartuko duzue. 15 minututan (20 maximoan) erroskoa prestatuta egongo da eta atera ahal izango duzue.


  • Aurten, horrela atera genuen:

    Errege erroska


    Gustatzen zaizue?
    On egin!!

    2014-03-09

    Ilar kaneloien


    Konbentzituta gaude noizbait pentsatu duzuela ilarrak plater batean aurki dezakegun barazkirik aspergarriena dela, eta, gure ustez arrazoia daukazuela esan behar dugu. Gaur erregela hau egiaztatzeko gaitasuna daukan salbuespena azalduko dizuegu.

    Bai, gure asmoa da frogatzea ilarrak ere dibertigarriak izan ahal dira, nahiz eta bere forma galdu behar izan. Gaur “ilar kaneloien” errezeta azalduko dizuegu. Errezeta hau ezagutzera apuntatzen zarete? Eta, hobetzera?

    Prestaketa aurrera eramateko, hurrengo osagaiak erabiliko ditugu (bi pertsonentzako):

    6 kaneloi plaka
    125 gramo ilar
    Arrautza gogortu bat
    Atun lata bat
    4 antxoa (edo urdaiazpiko iberikoko xerra bat)
    Piper lata bat
    Baratxuri atal bat
    Olioa, 50 ml.
    Esnea, 25 ml.
    Elur puntura eramandako zuringo bat

    Egingo dugun lehena kaneloi plakak prestatzea izango da, eta, hori egiteko fabrikatzailearen instrukzioak jarraituko ditugu (eta hau izan daitezke: irakitea, beratzen jartzea, etab.). Behin prestatuak, gordeko ditugu.

    Segidan, ilarrak jarriko ditugu irakitera gatz apur batekin, eta 10 minutuz utziko ditugu irakiten.

    Bitartean, gure kaneloiei lagunduko dien saltsa prestatzen dugu, muselina bat (edo nahiago baduzue, maionesa leun bat). Hori egiteko, irabiagailuaren edalontzian jarriko ditugu: baratxuri atala, gatz apur bat, olioa eta esnea, eta dena irabiatuko dugu saltsa trinko bat lortu arte. Azkenean, elur puntura prestatutako zuringoa gehituko dugu eta berriz, ondo nahastuko dugu (leunki eta beti behetik goian).

    Ilarrak prestatuta daudenean, xukatuko ditugu eta bol batean ipiniko ditugu sardexka batekin zapaltzeko. Gero, arrautza gogortua, piperra eta antxoak (edo urdaiazpiko xerra) ondo xehatuak gehituko ditugu eta, berriro, guztia ondo nahastuko eta zapalduko dugu sardexka batarekin.

    Animo! Gutxi falta zaizue! Benetan, puntu honetara heltzen zaretenean bakarrik kaneloiak betetzea izango da beharrezkoa errezetarekin amaitzeko eta, hori egiteko, koilara bete bat erabiliko duzue ilar nahastea kaneloien plaketan ipintzeko. Kaneloiak erabat bete geratzea, oso garrantzitsua da.

    Azkenik, bakarrik platera aurkeztu beharko duzue, eta, hori egiteko, zer iruditzen zaizue gure proposamena? Muselinarekin bexamel baten itxura bilatzen…

    Ilar kaneloien


    Desberdina eta dibertigarria, ezta?

    On egin!